Een lekker en diervriendelijk stukje kip op het menu!

Dankzij het nieuwe en diervriendelijke “Belgische Beter Leven” label

Vanaf nu kan je bij supermarkten Lidl, Aldi, Colruyt, Okay en Delhaize (Ad en Super) terecht voor kipproducten die het nieuwe, diervriendelijke label “Belgisch Beter Leven” dragen. Een trotse samenwerking van veld tot vork tussen 5 partijen, Belgabroed, de lokale kwekers, Spoormans (Arvesta), Vanden Avenne en Plukon. Belgrabroed levert de eieren, de kwekers voldoen aan alle criteria rond dierenwelzijn, de voerbedrijven Spoormans (Arvesta) en Vanden Avenne leveren het speciaal aangepaste voeder en advies voor deze traag groeiende kippen. GAIA had hierbij een belangrijke voortrekkende rol. 

Enkele jaren geleden hebben dierenorganisaties, waaronder GAIA, een charter opgesteld met regels voor het diervriendelijker houden van kippen (“Better Chicken Commitment”). Steeds meer retailers zoals Aldi, Colruyt Group, Delhaize en Lidl ondertekenden deze charter of handelen er op zijn minst naar. Ook leveranciers van kip, zoals Plukon Food Group, ondertekenden deze charter en streven ernaar om, samen met de andere ondertekenaars, tegen 2026 stapsgewijs alle kip diervriendelijker te houden. 

Het gaat om een trager groeiende kip die diervriendelijker wordt gehouden. Dit betekent dat de kip 40% meer bewegingsruimte heeft en in een stal opgroeit met daglicht, zitstokken en afleidingsspeeltjes. Hierdoor heeft de kip niet alleen een langer en fijner leven maar ook een betere gezondheid. De Belgisch Beter Leven kip onderscheidt zich ook doordat ze geboren, gehouden en verwerkt is in België, met strenge restricties op het gebruik van antibiotica. 

Plukon nam het voortouw om samen met andere Belgische partners deze diervriendelijkere kippen-keten op te zetten onder de naam “Belgische Beter Leven”. Belgabroed levert de eieren en kuikens. De voerbedrijven Spoormans (Arvesta) en Vanden Avenne leveren het speciale voer voor deze trager groeiende kippen, die in eerste instantie bij Lidl, Delhaize, Aldi en Colruyt Group te koop zullen zijn vanaf midden juni. 

 

Ook GAIA noemt het een belangrijke positieve stap vooruit. Michel Vandenbosch:

GAIA wedijvert al 30 jaar voor een beter leven van dieren, daarom vinden wij de "Belgisch beter leven" kip een belangrijke stap vooruit, in het bijzonder voor de kippen. Er moet altijd gestreefd worden naar een beter niveau van dierenwelzijn. We zijn blij dat zowel de retailers als de producenten het commitment aangaan om er stapsgewijs voor te zorgen dat tegen 2026 alle kippen "Belgisch Beter Leven" kippen zijn en 40% meer bewegingsruimte hebben in een stal met daglicht. We betreuren echter wel de retailers zich nog niet voor het volledige gamma hebben geëngageerd en hopen dat dit initiatief hen ertoe zal aanzetten dit straks wel te doen.

Over het belang van deze samenwerking en de toegevoegde waarde van voerfabrikant Spoormans (Arvesta) zegt Quinten De Witte (Innovation & Sustainability Manager):

“We geloven sterk in het concept van de ‘Beter Leven Kip’ omdat het de landbouwer een stap dichter brengt naar een duurzame rendabele toekomst. Dit sluit naadloos aan bij de missie van Arvesta. We maken hier het verschil doordat we als één van de pioniers in België pluimveehouders hebben gemotiveerd en geadviseerd om mee te stappen in dit concept en voorzien hen van aangepast voer voor deze trager groeiende kippen.” 

 Over de beschikbaarheid van de producten en de ambitie van deze samenwerking sprak Thomas Verswyver van Plukon Food Group (Sales Manager):

“Ook kwekers zien de voordelen van het overstappen naar Belgisch Beter Leven kippen. De kippen hebben een betere algehele gezondheid en via de prijs die Plukon betaalt, krijgen ze een compensatie voor het minder intensief houden van deze kippen. Verder zijn we blij dat we het antibiotica gebruik binnen de sector verder terug kunnen dringen. In eerste instantie zullen deze producten in een beperkt volume vanaf midden juni beschikbaar zijn bij Lidl, Delhaize, Colruyt Group en Aldi . De snelheid van implementatie zal vooral bepaald worden door het draagvlak bij de klanten en de vraag van de consument. We hopen dat we snel kunnen opschalen.” 

De Belgisch Beter Leven kip zal naar verwachting een paar euro per kilogram duurder zijn dan de reguliere kip en vanaf nu verkrijgbaar zijn bij Aldi, Colruyt Group, Delhaize en Lidl. 

 

Perscontact ​  

Arvesta – Stéphanie Deleul, Communications Manager ​ ​ +32 476 94 35 65 – stephanie.deleul@arvesta.eu

Plukon - Thomas Verswyver, Sales Manager +32 475 66 03 35 – t.verswyver@plukon.be 

 

Over Plukon 

Plukon Food Group is in Europa een vooraanstaande speler op de markt van kipproducten, ​ maaltijdcomponenten en kant-en-klaarmaaltijden. Met 27 vestigingen in zes landen en een personeelsbestand van ruim 6.500 medewerkers, lopen ze internationaal op kop bij het vertalen van consumentenwensen naar innovatieve producten en (houderij)concepten. Naast de inzet voor de Belgisch Beter Leven- kip, is Plukon ook gekend van andere duurzaamheidsinitiatieven zoals de 1ster Beter Leven Kip (Nederland), Goed Nest Kip (Nederland) en Initiative Tierwohl (Duitsland). In België heeft Plukon 3 vestigingen met in totaal 1.500 werknemers. ​ 

https://www.plukon.be 

 

Over Spoormans (Arvesta) 

Spoormans, sterk merk van Arvesta, staat binnen de vleeskippensector gekend voor zijn expertise en kwaliteit op het gebied van productie én verkoop van kwaliteitsvolle voeders. Arvesta bouwt op duurzame wijze aan de landbouw van de toekomst dankzij haar unieke expertise en innovatieve smart farming oplossingen. Zo helpen ze boeren groeien en hun rendement verhogen. Met 2000 experts en meer dan 40 sterke merken is Arvesta een echt kenniscentrum voor zowel landbouwers als consumenten. Arvesta is actief in veevoeding, land- en tuinbouw en retail met 250 Aveve- en 3 Eurotuin-winkels. Als full service provider voor boer en tuinder is Arvesta marktleider in België én internationaal actief met vestigingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Zo realiseren ze een jaarlijkse omzet van 1,6 miljard euro. 

www.arvesta.eu ​ ​ 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Arvesta

Arvesta bouwt op duurzame wijze aan de landbouw van de toekomst dankzij haar unieke expertise en innovatieve smart farming oplossingen. Zo helpen we boeren groeien en hun rendement verhogen. Met onze 2300 experts en meer dan 40 sterke merken is Arvesta een echt kenniscentrum voor zowel landbouwers als consumenten. We zijn actief in veevoeding, land- en tuinbouw, bloem, machines en retail met onze 200 Aveve- en 3 Eurotuin-winkels. Als full service provider voor boer en tuinder is Arvesta marktleider in België én ook internationaal actief met vestigingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Zo realiseren we een jaarlijkse omzet van 1,9 miljard euro. 

www.arvesta.eu  

 

Perscontact 
Arvesta – Vanessa Saenen, External Relations Manager  
+32 475 44 30 83 – vanessa.saenen@arvesta.eu 

Neem contact op met

Arvesta Aarschotsesteenweg 80 3012 Wilsele België

arvesta.eu