Arvesta start bouw gloednieuwe eiwitinstallatie in Mettet

Duurzame eiwitproductie uit lokale grondstoffen

Arvesta zet een baanbrekende stap naar duurzame voedselproductie en kondigt trots de bouwstart van een ultramoderne eiwitinstallatie in de voormalige zadenfabriek van Mettet aan. Deze installatie zal de productie van hoogwaardige eiwitconcentraten, zowel voor dierlijke als voor humane consumptie, mogelijk maken.

Eiwitproductie versnellen

Met de levering en installatie van de eerste onderdelen voor de nieuwe eiwitinstallatie zet Arvesta verdere stappen vooruit om tegelijk het rendement van de lokale boeren te versterken én een duurzame, lokale eiwitproductie te versnellen.

Eenmaal operationeel - in het najaar van 2024 - zal de eiwitinstallatie hoogwaardige eiwitconcentraten kunnen produceren uit lokale grondstoffen, nl. erwten.

“Er komt heel wat kijken bij de installatie van deze eiwitinstallatie. Eerst moest de oorspronkelijke zadenfabriek helemaal omgebouwd worden zodat de nieuwe installatie kan geplaatst worden. De eerste onderdelen van de eiwitinstallatie zijn intussen aangekomen. We plannen de installatie nog dit najaar volledig ‘up and running’ te hebben. “, aldus Simon Eyers, Arvesta Director Seeds & Vegetable Protein Concentrates.

Concreet zal deze installatie eiwitconcentraat uit lokale grondstoffen kunnen produceren voor dierlijke en humane consumptie (bijvoorbeeld snacks, bakkerijproducten ​ en vegetarische producten). Dit is overigens een volledig circulair proces, d.w.z. niets gaat verloren. De vezels (pelletjes) van de erwten worden verwerkt in veevoeder. Het zetmeel wordt eveneens gebruikt in veevoederproducten. Terwijl het ge-extraheerde eiwit zelf voor zowel menselijke consumptie als voor dierlijke voeders ingezet kan worden.

Veelbelovende toekomst

Waarom we dit doen? We willen mee bijdragen aan een veelbelovende toekomst waarin een duurzame eiwitproductie centraal staat. Deze innovatieve eiwitinstallatie heeft heel wat ecologische en economische voordelen. Zo zal onze nieuwe productielijn bijvoorbeeld volledig geautomatiseerd en zeer efficiënt zijn met minimaal watergebruik en zonder chemische afvalstoffen.

"We willen een lokale erwtenproductie stimuleren. Erwten zijn de grondstof waarmee de nieuwe installatie in Mettet eiwitconcentraten produceert. ​ Erwten zijn een uitstekend alternatief voor geïmporteerde soja in voedsel en voeders. Tegelijk kunnen we de lokale boeren die deze erwten produceren een beter prijs geven. Dat is goed nieuws voor de planeet en voor de boer.", besluit Simon Eyers.

 

Bekijk hier het filmpje:

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Arvesta

Arvesta bouwt op duurzame wijze aan de landbouw van de toekomst dankzij haar unieke expertise en innovatieve smart farming oplossingen. Zo helpen we boeren groeien en hun rendement verhogen. Met onze 2300 experts en meer dan 40 sterke merken is Arvesta een echt kenniscentrum voor zowel landbouwers als consumenten. We zijn actief in veevoeding, land- en tuinbouw, bloem, machines en retail met onze 200 Aveve- en 3 Eurotuin-winkels. Als full service provider voor boer en tuinder is Arvesta marktleider in België én ook internationaal actief met vestigingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Zo realiseren we een jaarlijkse omzet van 1,9 miljard euro. 

www.arvesta.eu  

 

Perscontact 
Arvesta – Vanessa Saenen, External Relations Manager  
+32 475 44 30 83 – vanessa.saenen@arvesta.eu 

Neem contact op met

Arvesta Aarschotsesteenweg 80 3012 Wilsele België

arvesta.eu