Arvesta pioniert met volledig gescheiden en 100% duurzame soja(schroot) voor veevoeders

Bovenop zijn reeds ambitieuze doelstellingen rond soja(schroot) in veevoeders, start Arvesta een pilootproject om nog een stap verder te gaan. Als eerste in ons land zal Arvesta soja(schroot) invoeren van volledig gescheiden en 100% zeker ontbossingsvrije oorsprong. Dankzij de gescheiden ontbossingsvrije stromen die Arvesta importeert, kan beter gegarandeerd worden dat er geen regenwoud gekapt werd voor de productie van hamburgers, eieren, yoghurt of kaas. Het is een pilootproject en Arvesta zal dit project opvolgen met retailers, boeren en klanten. 

Goed, beter, best 

Arvesta’s aanpak en doelstelling betreffend soja(schroot) in veevoeders was reeds ambitieus. We hebben onszelf als doelstelling opgelegd om tegen 2026 met 100% gecertificeerde soja(schroot) te werken voor onze veevoeders. We zijn hiermee duidelijk ambitieuzer dan de sectordoelstellingen. ​ 

“Vandaag willen we kijken of we nog een stapje verder kunnen gaan. We starten een pilootproject met soja(schroot) van volledig gescheiden en 100% zeker ontbossingsvrije oorsprong.”, zegt Dirk Van Thielen, Arvesta’s Business Unit Director Animal Nutrition. 

100% zeker ontbossingsvrije soja(schroot) 

Alle soja(schroot)producten in het krachtvoer van Arvesta zijn gecertificeerd via het duurzaamheidscharter van de beroepsfederatie BFA. Hierbij wordt aan de wereldwijde normen voldaan voor de verantwoorde productie, verwerking en handel in soja(schroot). Boven op de huidige certificering voor soja(schroot) streeft Arvesta naar nog meer garanties rond duurzaamheid. Bij het vervoeren van de soja door de sojaleveranciers kunnen immers verschillende ladingen samenkomen. Daardoor is niet gegarandeerd dat 100% van de soja(schroot) die uiteindelijk in België aankomt voldoet aan de aanvullende eisen en extra garanties. ​ 

Europese wetgeving vereist bovendien dat vanaf 2025 enkel soja(schroot) gebruikt kan worden uit gebieden die niet recent ontbost zijn.

“Daarom zet Arvesta vandaag al versneld de extra stap naar volledig gescheiden stromen soja(schroot) van 100% ontbossingsvrije oorsprong.”, aldus Dirk Van Thielen. “De volgende 6 maanden zal Arvesta in totaal voor 12.000 ton sojaschroot van volledig ontbossingsvrije gebieden gebruiken.” 

Willen we een voedselketen realiseren die ecologisch en economisch leefbaar is voor iedereen – wat eigenlijk de enige optie is – dan moeten alle spelers meewerken. Arvesta is daarbij een cruciale schakel in de verduurzaming van de hele voedingsketen. Bij Arvesta gaan we in gesprek met ketenpartners zoals melkerijen, slachthuizen en retailers over hoe we deze doelstellingen kunnen realiseren. Dit gebeurt telkens met respect voor het verdienmodel van onze landbouwers, die vandaag reeds produceren met de laagste CO2-voetafdruk ter wereld. ​ Met onze piloot rond volledig gescheiden, ontbossingsvrije soja(schroot)stromen willen wij aan de hele keten de kans geven om de overstap te maken van ‘bijna helemaal zekere’ naar ‘geheel zekere’ ontbossingsvrije soja(schroot). 

Duurzame soja(schroot) en minder soja(schroot) 

Het meeste voer van onze koeien komt van eigen land en bestaat vooral uit gras. De aanvullingen uit bierdraf, mais…en ook soja(schroot) in krachtvoer zorgen voor een gezond dier en een zo efficiënt mogelijke productie. ​ 

Arvesta voert een tweesporenbeleid rond soja. We streven enerzijds naar duurzamere soja(schroot) én naar manieren om op een verantwoorde manier de inzet van soja(schroot) te reduceren. Zo nemen we in de keuze van grondstoffen voor veevoeders ook systematisch alternatieve eiwitbronnen op zoals bijvoorbeeld koolzaadschroot, erwten, zonnebloempitschroot, veldbonen etc….. Tot slot sluiten we maximaal kringlopen door reststromen of bijproducten uit de industrie (bijv. brouwerijen, koekjesfabrieken,...) te gebruiken in onze voeders. 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Arvesta

Arvesta bouwt op duurzame wijze aan de landbouw van de toekomst dankzij haar unieke expertise en innovatieve smart farming oplossingen. Zo helpen we boeren groeien en hun rendement verhogen. Met onze 2300 experts en meer dan 40 sterke merken is Arvesta een echt kenniscentrum voor zowel landbouwers als consumenten. We zijn actief in veevoeding, land- en tuinbouw, bloem, machines en retail met onze 200 Aveve- en 3 Eurotuin-winkels. Als full service provider voor boer en tuinder is Arvesta marktleider in België én ook internationaal actief met vestigingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Zo realiseren we een jaarlijkse omzet van 1,9 miljard euro. 

www.arvesta.eu  

 

Perscontact 
Arvesta – Vanessa Saenen, External Relations Manager  
+32 475 44 30 83 – vanessa.saenen@arvesta.eu 

Neem contact op met

Arvesta Aarschotsesteenweg 80 3012 Wilsele België

arvesta.eu